Customer Story: RawWorks laat Gemeente Hollands Kroon Sneller en Slimmer werken

Leestijd: 3 minuten

Gemeente Hollands Kroon hanteert al een aantal jaar een cloud strategie. Zo waren ze één van de eerste gemeenten die Microsoft Office 365 in gebruik nam. En één van de eerste gemeente waar de ambtenaren bij je thuiskomen voor een paspoort of rijbewijs. Daarbij heeft Hollands Kroon ook geen vaste werktijden en geen gemeentehuis. In plaats daarvan is er een ontmoetingsplaats en wordt er gestuurd op resultaat.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel modern, maar dit betekent wel dat Hollands Kroon ook de juiste IT-omgeving nodig heeft om dit moderne werken te faciliteren. Er was één grote bottleneck in het moderne werken, namelijk de werkplek omgeving en de bijbehorende legacy applicaties. Iedereen binnen Hollands Kroon maakt gebruik van een laptop als werkplek maar op deze laptop moest daarna worden ingelogd op een Citrix published Desktop omgeving met een verouderde Windows 2012 look. In de praktijk komt dat neer dat je met een computer inlogt op een andere, verouderde, computer om daarmee vervolgens te werken. Daarbij werd er getracht Office 365 en Teams lokaal op de laptop te gebruiken. Maar dit werkte niet goed samen met de Citrix omgeving. Het is natuurlijk ook niet prettig werken met een Citrix Desktop met bijbehorend start-menu en een lokale laptop die uiteraard ook voorzien is van een start-menu.

In 2019 is Chris Twiest, Technology Officer bij RawWorks, gevraagd door Hollands Kroon om te brainstormen over dit probleem. Daarbij werd onder meer nagedacht over vraagstukken als: “Hoe maken we een werkplek die de gebruiker niet tegenwerkt maar juist krachtiger maakt” en “Hoe integreren we lokale kracht met ouderwetse Oracle-applicaties?”. Hollands Kroon gaf ook aan van Citrix af te willen zoals meerdere bedrijven dit nu ook aangeven, lees hiervoor onze blog: Doei Citrix, Hallo Citrix! RawWorks wil met haar Mission One Nederland slimmer en sneller laten werken. Hierin staat de gebruiker centraal. Deze gebruiker moet zijn werk beter kunnen uitvoeren, gefaciliteerd door zijn werkplek. Met behulp van Mission One hebben gemeentes nu een unieke kans om gebruikers sneller en slimmer te laten werken. Hoe heeft RawWorks dit bij Hollands Kroon gerealiseerd?

Liever niet lezen? Kijk dan hier het de customer case besproken door Hollands Kroon en RawWorks op Citrix Converge:

Als eerste moet rekening worden gehouden met het volgende: legacy applicaties zullen voor gemeentes de eerstkomende 10 jaar nog bestaan. Vandaag de dag worden er nog scan/ocr programma’s gebruikt van Centric uit 1998. En veel applicaties hebben nog een onpremises backend met Oracle en applicatie servers. Zelfs een “moderne” applicatie als Word die prima lokaal kan draaien heeft bij de meeste gemeentes een plug-in met een Document ManagementSysteem(DMS) en sjablonen tool die vaak niet via de cloud te bereiken zijn. Toch zien we dat gemeentes iedereen een laptop geven en migreren naar Office 365. Dus het belangrijkste wat een nieuwe werkplek zou moeten doen is het oud en het nieuw combineren. Bij RawWorks doen we dit met het portaal werken. Een werkplek portaal kan allerlei type applicaties op dezelfde manier weer geven. Een gebruiker start een SAAS, lokale of legacy applicatie allemaal op vanuit het portaal.

Ondanks dat Gemeente Hollands Kroon van Citrix af wilde hebben ze wel juist gekozen voor het Citrix werkplek portaal. Het bleek namelijk dat ze niet van Citrix af wilden, maar ze wilden geen published desktop meer gebruiken op de laptops. Met het Citrix werkplek portaal wordt de Citrix technologie gebruikt om legacy applicaties als published applicaties aan te bieden.

Dit betekent dat een oude applicatie die Oracle nodig heeft wordt opgestart in het datacenter en alleen het beeld van de applicatie naar de gebruiker toekomt. Op Windows 10 ziet een gebruiker zelfs de applicatie icon netjes in zijn taakbalk. Nu is het alleen belangrijk dat de published applicatie samen werkt met de lokale omgeving. Hiervoor gebruiken we Office 365 en OneDrive. Door data op te slaan in de OneDrive kan zowel de published applicatie als de lokale applicaties bij de data en werken ze samen. Naast legacy published applicaties worden ook lokale en SAAS-applicatie in het portaal aangeboden. De gebruiker staat centraal en kan makkelijk alle applicaties vinden en opstarten.

Intelligentie!

Een werkplek portaal helpt dus de wereld van oud en nieuw te overbruggen en zet de gebruiker centraal. Maar hoe helpt de werkplek de gebruiker slimmer en sneller werken? Nou dat doen we met een stuk intelligentie in de vorm van Microapps. Microapps maakt het mogelijk taken uit applicaties direct uit te voeren in het portaal. En door middel van notificaties wordt de gebruiker op de hoogte gesteld van deze taken.

Bij Hollands Kroon heeft RawWorks een Topdesk (ITSM tool) Microapp gemaakt hiermee is het mogelijk om direct in het portaal met 1 klik een ticket in Topdesk aan te maken. En is er een update van het ticket? Dan wordt deze direct als notificatie weer gegeven in het portaal.

Puur door het weghalen van 4 extra kliks wordt er bij Hollands Kroon nu een stuk meer tickets door gebruikers zelf aangemaakt. En het totaal aantal nieuwe tickets is omhooggegaan, doordat de drempel voor het aanmaken weg is gehaald. Dit betekent dat Hollands Kroon nu nog beter inzicht heeft in zijn omgeving en de helpdesk meer tijd heeft om issues op te lossen. Maar RawWorks gaat nog verder! Zo heeft RawWorks een integratie gebouwd met het Active Directory (AD) van Hollands Kroon. Binnen deze integratie kunnen makkelijk gebruikers worden ge-onboard of kunnen gebruikers door middel van ‘self-service’ rechten aanvragen in applicaties. Deze knoppen en notificaties worden ook op mobiele devices aangeboden.

Dit betekent dat een systeembeheerder van Hollands Kroon via de Workspace App een rechten-aanvraag kan goedkeuren doormiddel van zijn iPhone. RawWorks maakt het mogelijk om actie en notificaties te maken van applicaties en data die geen API hebben. Dit doet RawWorks met API-as-a-Service en ontwikkelt en beheert deze API en acties voor Hollands Kroon.

Meer weten over de oplossing? Of een demo zien? Onze Technology Officer Chris Twiest heeft al meer dan 15 jaar ervaring in Gemeente IT en is de perfect sparpartner om ook uw gemeente vooruit te helpen! Mail naar chris.twiest@rawworks.nl of bel +31 (0) 850185167