De toekomst van de IT

Vanuit mijn vakgebied probeer ik regelmatig de vraag te beantwoorden waar de IT heen zal gaan. In de 20 jaar dat ik in het vak zit is er erg veel veranderd. De IT blijft continu in beweging en technieken ontwikkelen zich in een hoog tempo.

Maar waar zouden we over een 10 jaar staan? En hoe ziet het werkgebied van de IT’er er naar de toekomst toe uit? We gaan immers steeds meer naar de Cloud, we zien dat we steeds meer bewegen naar SaaS oplossingen voor onze applicaties en automatiseren steeds meer.

Is er in de toekomst nog steeds plek voor de meeste IT’ers?

Een kleine terugblik op het verleden

Z’n 20 jaar geleden begon ik zelf in de IT en dat was een beetje het moment toen alles echt vorm begon te krijgen, binnen elke bedrijf, groot of klein. We hadden in die tijd MS-DOS en de eerste grafische Windows versies begonnen aan te slaan. Ook Novell was in die tijd nog groot en steeds meer bedrijven zagen de toegevoegde waarde van IT.

Bij de mensen thuis begon ook de PC steeds meer voet aan de grond te krijgen. Microsoft werd groter en groter en begon met Windows een steeds groter marktaandeel te krijgen. De eerste thuiswerk mogelijkheden ontstonden door met modems te verbinden met kantoor.

Internet kwam om de hoek kijken en begon langzaam aan gemeengoed te worden, eerst via de analoge lijn, later via ISDN, ADSL of de Coax kabel. En tegenwoordig steeds vaker via glas. Waar we vroeger met 14k4 op internet konden, is tegenwoordig een internet via glas van 100MB of meer al heel normaal aan het worden.

Waar vroeger elk bedrijf een eigen serverruimte (of kelder, meterkast e.d.) had, om zijn server en netwerk apparatuur in te plaatsten, hebben de meeste bedrijven hun data nu buiten de deur in de Cloud staan. We gingen vitaliseren om hardware efficiënter te gebruiken en gingen langzaam maar zeker steeds meer verplaatsen naar Cloud oplossingen.

In de afgelopen 20 jaar is alles sneller en geavanceerder geworden. De IT geeft ons steeds meer mogelijkheden en neemt werk uit handen, we werken steeds efficiënter en ons werk wordt eenvoudiger.

Het heden, steeds meer Cloud

Tegenwoordig zien we steeds meer en meer naar de Cloud verplaatsen. Of dit nu een Public, Private of Hybrid Cloud is, we verplaatsen massaal onze data en servers naar de Cloud toe. Maar waarom eigenlijk? 

Voor de bedrijven die Cloud leveren heeft het voordelen. Je hoeft immers niet meer overal op locatie serverparken te onderhouden. Alles vanuit één of meerdere datacenters zorgt voor efficiënter beheer.

Bedrijven die Cloud diensten afnemen hoeven niet meer te investeren in dure hardware, daarnaast zijn ze vaak voor een vast bedrag per maand klaar. Je koopt hiermee dus eigenlijk alle risico’s die IT met zich meebrengt zoals security, back-up, stabiliteit en beschikbaarheid af.

Je ziet steeds vaker dat, afhankelijk van de behoefte van het bedrijf, je lokaal eigenlijk alleen nog je internetlijn, je switches en devices waarop gebruikers werken over houdt.

Door diensten zoals Office 365 of Google met zijn G-Suite kunnen we op elk device overal werken en bij onze data.

Maar waar zal het dan heen gaan?

Hoe zal dit zich in de toekomst verder ontwikkelen? Op dit moment zitten we volgens mij nog in een transitie fase. Langzaam maar zeker zullen we steeds meer en meer naar de Cloud verplaatsen. We zullen steeds vaker gebruik gaan maken van AWS, Azure of Google Cloud diensten.

Applicaties zullen uiteindelijk allemaal richting SaaS gaan en zullen we vanaf elke device elke applicatie of dienst voor een vast bedrag per maand kunnen gebruiken. Maar, voorlopig zijn we daar zeker nog niet. 

De Cloud diensten ontwikkelen wel hard, de transitie van bedrijven die bijvoorbeeld voornamelijk office gerelateerde producten gebruiken gaan nu al vaak richting Office 365 of google G-Suite. Maar als je kijkt naar bedrijven zoals producerende bedrijven of de zorg, dan is er nog wel een lange weg te gaan. Security, maar ook hele specifieke software of aansturingen zullen nog de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Toch verwacht ik op de lange termijn dat ook dit wel zal gaan gebeuren.

We zullen vaker zien dat we IOT in gaan zetten om data te verzamelen uit een grote diversiteit aan sensoren waar we vervolgens weer van alles mee kunnen. We zullen Machine Learning steeds vaker gaan gebruiken en ook Multi Cloud zal steeds meer een begrip gaan worden waar we in de IT wereld mee te maken gaan krijgen.

Maar wat betekent dat dan voor de meeste IT’ers?

Als we kijken naar bijvoorbeeld beheer of het installeren van een OS, dan zullen we dat steeds minder vaak gaan doen. Steeds meer zal geautomatiseerd gaan worden en standaard taken zullen gaan vervallen.

Vanuit een Consultant rol zal je meer op de business en de processen gaan werken en Architecten zullen vooral moeten gaan kijken hoe ze de veranderende IT wereld kunnen gebruiken om voor de klant de oplossingen te ontwerpen. 

Maar dat betekent niet dat er minder werk zal zijn voor ons IT’ers. Het werk zal alleen gaan verschuiven. We zullen ons in de toekomst meer bezig gaan houden met applicaties, maar bijvoorbeeld ook het koppelen van alle verschillende oplossingen aan elkaar. We zullen meer vanuit een DevOps gedachte moeten gaan werken, diensten daarop verzinnen en ontwikkelen, maar vooral ook zorgen dat we processen van de klant vertalen naar een oplossing, die zowel efficiëntie, als gebruikers gemak oplevert.

Ik denk dat we de komende 20 jaar (net zoals de afgelopen 20 jaar) een snelle veranderende en groeiende IT zullen blijven houden, met veel leuke en mooie uitdagingen, zolang je maar bereid bent mee te bewegen met de markt.

Deel deze post

Meer van dit

RawWorks start Platform Engineering Team met focus op Cloud-native computing

RawWorks en Interstellar zetten vol in op Microsoft Security door oprichting van nieuwe Security afdeling

Play Video
Play Video
Play Video

Pop up

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.