Citrix Managed Desktops (CMD) en Windows Virtual Desktop (WVD), wat is het verschil?

Zowel Citrix (Citrix Managed Desktop) als Microsoft (Windows Virtual Desktop) hebben recent zijn DaaS-oplossingen (Desktop as a Services) op de markt gebracht. In dit blog kijken we naar beide oplossingen en stellen we ons de vraag; “Wat is het verschil?”

Wat is WVD (Windows Virtual Desktop)
Windows Virtual Desktop is de DaaS-oplossing van Microsoft geleverd vanuit Microsoft Azure. WVD volgt hiermee Microsoft Azure Remote App (ARA) op. WVD is gebouwd met publieke cloud in gedachten. Zo worden alle benodigde infrastructuuronderdelen als services geleverd uit Azure. Voor de mensen bekend met RDS-omgevingen komen deze onderdelen natuurlijk bekend voor: broker, gateway, web access en loadbalancing. Origineel zouden deze rollen ook in Windows 2019 worden vervangen voor services. Dit heette RDmi (Remote Desktop Modern Infrastructure). Microsoft heeft uiteindelijk besloten deze RDmi services alleen aan te bieden vanuit Azure en te hernoemen naar WVD. Een groot voordeel van deze services in Azure is dat het beheer door Microsoft wordt uitgevoerd. Zo hoef je dus zelf geen extra loadbalancer of gateway uit te rollen als de omgeving groter schaalt. De infrastructuur krijg je ‘gratis’ van Microsoft als je in het bezit bent van een RDS Cal, Microsoft 365 of Windows 10 E3/E5. Je betaalt wel in Azure voor de VM kosten van de WVD hosts waarop gebruikers werken. Deze hosts mogen ook alleen maar in Azure of Azure Stack draaien.

Windows 10 EVD (Multi-User)
Bij het uitbrengen van WVD kondigde Microsoft ook de release aan van Windows 10 Enterprise Virtual Desktop OS. Dit is een versie van Windows 10 waarop meerdere gebruikers tegelijk remote kunnen werken. Dit wordt Multi-User genoemd. Microsoft heeft voor een verwarring gezorgd qua namen door Windows 10 EVD en WVD tegelijk uit te brengen. Het leek ook eerst dat Windows 10 EVD exclusief gebruikt mocht worden met WVD en dat het onderdeel is van WVD. Dit is niet zo, W10EVD kan met WVD gebruikt worden maar ook met bijvoorbeeld Citrix Managed Desktops. En de naam WVD betreft puur alleen de achterliggende services.

Het voordeel van W10EVD is het aanbieden van een moderne look and feel en de volledige ondersteuning voor Office 365. Voorheen als we een multi-user omgeving wilden uitrollen op RDS moesten we gebruik maken van een server OS bijv. 2016 of 2019. Om een server OS geschikt te maken voor gebruikers moesten we veel tweaks doen om bijv. server management tools te verbergen enz. Daarnaast bood Microsoft ook maar beperkte ondersteuning voor Office 365. Zo werkt een functie als OneDrive files on-demand niet op Server 2016 en werkt dit pas sinds kort op 2019. Microsoft geeft nu duidelijk aan dat server OS echt bedoeld is voor servers en Windows 10 is voor de gebruikers.

Wat is CMD (Citrix Managed Desktops)
Citrix Managed Desktops is de DaaS-oplossing vanuit Citrix. Citrix bood met Citrix Cloud al de mogelijkheid aan om de gehele infrastructuurlaag door Citrix te laten managen en aan te bieden vanuit de cloud. Maar met CMD is het nu ook mogelijk de hosts (VDA) + Azure subscription te laten managen door Citrix. Trouwens leuk om te weten dat de gehele Citrix Cloud infrastructuur ook gewoon op Microsoft Azure draait. Microsoft en Citrix zijn namelijk goede partners en werken veel samen met elkaar. Omdat Citrix Managed Desktops op Azure draait mag je dus ook gebruik maken van Windows 10 EVD (multi-user). Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de CMD-infrastructuur waarbij Citrix de Azure subscription voor de hosts (VDA’s) managed.

CMD biedt ook de mogelijkheid om in een eigen Azure subscription de hosts (VDA’s) te zetten en deze zelf te beheren. CMD en WVD zijn partners van elkaar maar zoals je kan zien gebruikt CMD geen componenten van WVD. De kosten bij CMD liggen iets ingewikkelder. Je betaalt namelijk een prijs aan Citrix voor het gebruik maken van de services, daarnaast betaal je de Microsoft licenties voor het gebruik maken van het OS + FSlogix + Office 365. Daarbovenop betaal je dan ook nog voor het draaien van de host VM’s in Azure de consumptieprijs.

Verschillen?
Zowel CMD als WVD zijn DaaS-oplossingen. Beide maken gebruik van Microsoft Azure, beide kunnen gebruikers hosten op Windows 10 EVD (multi-user), beide werken samen met FSLogix profile containers en beide zijn uitermate geschikt voor Office 365. Wat zijn dan de verschillen? De verschillen zitten hem voornamelijk in de features. WVD is vrij nieuw en er ontbreken nog features. Citrix is al heel lang bezig met het zo goed mogelijk remote aanbieden en managen van desktops en applicaties. Features die CMD heeft bovenop WVD zijn onder andere:

– Image management (MCS)
– Auto-scaling
– High-Def User Experience (HDX)
– Workspace intelligence
– Broad client support (o.a. Android, iOS, Windows, Mac, Linux)
– Granular policy engine
– Monitoring
– Analytics
– Teams en Skype Optimizations

Zoals je kan zien levert Citrix veel extra opties vergeleken met WVD. Maar zoals te lezen is in het kopje CMD, betaal je bij Citrix wel meer per gebruiker. Bij WVD betaal je de Microsoft licentie bijv. M365 E3 + Azure hosting kosten. Bij CMD betaal je CMD-toegang + Microsoft licentie bijv. M365 E3 + Azure hosting kosten. Daarom is het goed om te begrijpen wat de usecases zijn van beide producten. Wanneer zou je WVD kunnen gebruiken en wanneer CMD?

Usecase WVD
Er zijn uiteraard meerdere usecases te maken maar een duidelijk usecase voor WVD is voor bedrijven die cloud only zijn. Zij gebruiken alleen Office 365 en een paar SaaS-applicaties en willen een centrale gemakkelijke werkplek vanuit de cloud kunnen aanbieden voor thuiswerkers en forenzen. Een andere usecase zou kunnen zijn het gemakkelijk aanbieden van een legacy applicatie waarvan de data al in Azure staat.

Usecase CMD
Ook zijn er voor CMD meerdere usecases. Een duidelijke usecase voor CMD kan bijv. zijn het aanbieden van CAD-software als virtual published app aan professionals. Omdat CMD een hogere user experience (HDX) en betere ondersteuning voor GPU’s biedt kunnen CAD-gebruikers hier gemakkelijk mee werken. Een andere usecase zou zijn om een gehele desktop te publiceren met meer applicaties, zowel on-premises als in de cloud omdat CMD-ondersteuning biedt voor hybride cloud.

Wil je graag meer weten over WVD of CMD neem dan contact met ons op!

Ook willen we je wijzen op onze prachtige vacature: End User Computing (EUC) Consultant

Meer info bij Citrix of Microsoft.

Deel deze post

Meer van dit

RawWorks behaalt 3e Microsoft Security Specialisatie

RawWorks start als eerste in Nederland een DOC: Data Security Operations Center

Play Video
Play Video
Play Video

Pop up

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.